2015. szeptember 24., csütörtök

Szilvásgombóc és nudli

A szilvásgombócról mindig az a bizonyos szilvásgombóc dobáló jelenet jut eszembe az Indul a bakterházból. Az Indul a bakterházról meg az a rosszcsont Bendegúz. Bendegúzról meg a kisöcsém Máté, aki épp olyan komisz, mint Bendegúz. Csak aztán anyu nehogy elküdje tehénpásztornak!
 
 
Hozzávalók:
800 g krumpli
80 g dara
1 tojás
200 g liszt
50 g vaj
szilva
cukor

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát kimagozzuk (én ma befőtett használtam, mivel nem volt itthon se friss szilva, se szilvalekvár). A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a tojást, darát, sót majd a lisztet és alaposan összegyúrjuk, ha ragad, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal és cukorral. A négyszögek sarkait összehajtjuk és gombócokat formálunk a batyukból lisztes kézzel. Én mindig hagyok egy kevés tésztát nudlinak is.  A nudlihoz a tésztából körömnyi darabokat vágunk, és csíkokra sodorjuk.
Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük. A nudlikat mindig utoljára főzzuk, mert ezek rövidebb idő alatt készülnek el.
Vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat/nudlikat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tálra rakjuk és megszórjuk fahéjas porcukorral.

1 megjegyzés: