2015. október 14., szerda

Francia Hagymaleves

 
Francia hagymalevest először Párizsban ettem. Ott csak egyszerűen hagymalevesnek hívják-Soupe à l'oignon. Nagyon megízlett, úgyhogy elkezdtem kísérletezni. Mivel ez a leves nagyon laktató, csak valami könnyű ételt ajánlok utána. Pl. csigát :)
 

 
Hozzávalók 2-4 személyre:
800 g vöröshagyma
 gerezd fokhagyma
2 ek vaj (nem margarin)
1 ek olívaolaj
1-2 ág kakukkfű
2 drb babérlevél
2 dl vörösbor (vagy száraz fehér)
1 leveskocka (csirke, marha, zöldség)
750 ml víz
só, bors
kenyér
sajt
 
Elkészítés:
Felvágjuk a hagymát és fokhagymát. Az olajat és vajat felhevítjük és megpirítjuk benne a fokhagymát. Majd hozzáadjuk a vöröshagymát is. Beledobjuk a babérlevelet és kakukkfüvet. Jól összekeverjük, lefedjük és közepes lángon karamelizáljuk 25-30 percig. Közbe egyszer megkeverjük.

 
Mikor szépen lepirult a hagyma hozzáadjuk a sót, borsot, leveskockát és felöntjük a  borral és vízzel. 
 
A víz és leveskocka helyett nyugodtan lehet használni csirke/marha alaplevet is. Felforraljuk és még 8-10 percig főzzük, attól függően ki milyen sűrűnek szeretné. Közben megpirítjuk a kenyeret.
 
Hőálló tálkába szedünk a levesből, ráteszünk 1-2 szelet pirítóst és reszelt sajtot.
 
Sütőben a grill alatt pár perc alatt rásütjük a sajtot.
 
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése